Szárított bio kókusz levelek. A kókuszt a héj eltávolítása után tisztítják, megmossák majd sterilizálják meleg vízben, 100 C-on. Ezután felaprítják, magas hőmérsékleten megszárítják, majd 105 C-on megpirítják.
A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében. A kókuszchips a kókuszdió fehér húsából készül.
Jelentőség, hatások:
A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot. A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.
Összetevők:
Bio kókusz szeletek*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01 (ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.)
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, foszfor, nátrium, magnézium
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 2555 kJ / 610 Kcal
Zsír: 63,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 54,8 g
Szénhidrát: 6,4 g
- amelyből cukrok: 6,4 g
Fehérje: 6,2 g
Só: 0,08 g
Felhasználás:
A kókuszchipset elsősorban édességekhez, süteményekhez használhatjuk. Müzlibe, kásába is keverhetjük vagy távol-keleti ételek készítéséhez is szükség lehet rá.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Sri Lanka
Forrás: Gyártó/forgalmazó 2020. június