Fekete bab amerikában őshonos hüvelyes egyre kedveltebbé válik szerte a világon. A konzerv vagy szárított fajtája jól tárolható, sokáig eláll, a vegánoknak fontos fehérjeforrás lehet, de nem csupán nekik érdemes gyakran fogyasztani. Gazdag vitaminokban, fehérjékben és rostokban, komplex szénhidrát, mindehhez pedig alacsony zsírtartalom társul. Magas rosttartalma segít, hogy kevesebb étel elfogyasztásával is jóllakottnak érezzük magunkat, tehát összességében kevesebb kalóriát fogunk elfogyasztani.
A fekete bab egyszerűen finom és sokrétűen felhasználható alapanyag. Főzhetünk belőle levest, mehet salátába, fogyaszthatjuk köretként vagy egytálételként, de kerülhet pizzára, burritóba is. A fekete bab a proteinben leggazdagabb növényi eredetű ételek közé tartozik. A növényi proteinek hozzájárulnak a szív-és érrendszeri betegségek, és az elhízás megelőzésében.
Ásványi anyagok:
kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin tartalma:
A, B1, B2, B3, B6, C, E
Jótékony hatása:
Egészségvédő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, jó nhatással van a szív-és érrendszer normális működésére.
Átlagos tápérték adatok 100 g-ban:
Kalória 1224 kJ/ 304 kcal
Fehérje 22 g
Szénhidrát/Cukor 59 g/ 2 g
Zsír/Telített zsír 1,5 g/ 0,3 g
Rost 15 g
Nátrium 18 mg
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Felhasználás:
Felhasználható köretek, főzelékek, mexikói ételek elkészítéséhez használják Áztatási idő: kb 12 óra. Főzéskor elveszíti fekete színét.
Forrás:gyártó/forgalmazó 2023