Nemcsak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.
A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az "egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is jó.
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti.
Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már a köménymag, mint szélhajtóként. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre.
Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan aromái miatt is igen kedvelik.
A kömény számos más levesnek is fontos fűszere. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe is illik. Erős, határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszerből csak kis mennyíségben célszerű társítani hozzá.
Összetevők: fűszerkömény* 100%
*ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.
Felhasználás:
Származási hely: Csehország
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
Figyelmeztetés:
Allergiás tüneteket okozhat, de ennek előfordulása elenyésző. Kismamáknak orvosi felügyelet melletti használatot javasoljuk!
Forrás:gyártó/forgalmazó 2021 január