A földimandula vagy tigrisdió igazából nem is mandula vagy dió, hanem egy Észak-Afrikában és a Mediterráneum területén őshonos fűféle gyökérgumója, amelyet évszázadok óta fogyasztanak már. Hazánkban viszonylag kevésbé ismert még a földimandulaliszt, de érdemes kísérletezni vele, különösen gluténérzékenyeknek.
Érdekesség, hogy állítólag a vadon termő földimandulát imádják a pontyok.
Jelentőség, hatások:
A földimandulalisztnek igen magas a zsírtartalma, zsírsavösszetétele pedig kedvező. Rosttartalma is jelentős, amelynek nagy részét a rezisztens keményítő adja. A földimandula liszt könnyebben emészthető, így annak is ajánlott, akinek más gluténmentes lisztek problémát okoznak (pl. kókuszliszt).
Összetevők:
földi mandula
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1924 kJ / 465 kcal
Zsír: 25 g
- amelyből telített zsírsavak: 5,5 g
Szénhidrát: 40,0 g
- amelyből cukor: 15,0 g
Rost: 17 g
Fehérje: 4,1 g
Só: 0,05 g
Felhasználás:
A földimandula-lisztet használhatjuk önmagában vagy más gluténmentes lisztekkel keverve. Kicsit édeskés, mogyoróra emlékeztető íze lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral készítsük el a süteményeinket. Az íze miatt a vegán hamburgerpogácsákkal is jól harmonizál. Panírozáshoz is használható.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási hely: Spanyolország
Alapanyag származása: Nigéria
Forrás:gyártó/forgalmazó 2024.