Szabadalommal védett enzimekkel hidrolizált, fermentálással előállított teljesen természetes élelmi rost, indiai guarbabból. A galaktomannán típusú rost Low-FODMAP certifikált, vagyis fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, mely gondokat okozna funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekben (FGID), mint irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO-ban szenvedő embereknél.
Az indiai guarbab rost, úgynevezett agglomerációs technológiával előállított por. A folyadékágyas agglomerálás során a részecskék között hidak alakulnak ki, mely lehetővé teszi, hogy a víz a részecskék között áramoljon. Az agglomerálás növeli a részecskék méretét és porozitását, így javul a diszperzió és az oldhatóság. Más szóval az agglomerálás folyamata során javul a por minősége, mivel növekszik a részecskeméret, és ez olyan port eredményez, mely sokkal jobban oldódik. A vízben feloldott por pedig teljesen átlátszó végterméket eredményez.
Az előállítási folyamatok, a hidrolizáció lehetővé teszik, hogy vízben gyakorlatilag teljesen fel tudjon oldódni a por, nincsen gélképző tulajdonsága, nem sűrűsödik be, nem duzzadó rostról beszélünk, nincs vízmegkötő tulajdonsága.
A vegán rost, íztelen, szagtalan. Folyadékokhoz adva teljesen feloldódik. Adhatják élelmiszerekhez és italokhoz anélkül, hogy megváltoztatná az ízüket, aromájukat vagy textúrájukat.
A vegán gyomorbarát rost 85% vízoldékony rostot tartalmaz. A napi adag 5 g, amely 4,4 g rostnak felel meg. Energiaértéke 2 kcal/g a vastagbél baktériumainak részleges fermentációja révén.
Összetevők:
enzimatikusan fermentált guarbab [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub] kivonat 4:1.
Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Átlagos tápérték
Napi adagban (5 g-ban) / 100 g termékben
Energia (g) 41 kJ/10 kcal (0,5%2) - 820 kJ/203 kcal
Szénhidrát (g) 0,5 g (0,1%2) / 6,8 g
- amelyből cukrok (g) 0,5 g (0,4%2) / 6,8 g
Rost (g) 4,4 g (-) / 87 g
Fehérje (g) 0,5 g (0,05%2) / 0,5 g
Só 0,02 g (0,33%2) / 0,31 g
Elhanyagolható mennyiségű zsírt, telített zsírsavakat tartalmaz.
Laktóztartalom: 0,1 g/100 g
Felhasználási javaslat:
Naponta 5 g (kb. 1 teáskanál) por, lehetőleg reggel, kb. 2,5 dl vízzel, elfogyasztva vagy ételhez (pl. joghurt), smoothie-hoz hozzáadva. Használja kedvenc receptjéhez, sütéshez, főzéshez egyaránt. Hő-, és savstabil, ezért forró teában, kávéban, gyümölcslében is elkeverhető, közben megtartva az eredeti rosttartalmát. A port hozzáadva ételhez vagy folyadékhoz nem változtatja meg annak ízét vagy állagát.
A Natur Tanya® fermentált gyomor- és bélbarát rost hosszú távon is biztonságosan fogyasztható. A termék használatakor hozzászokás nem alakul ki. A bélflórának időre van szüksége az adaptációhoz, regenerálódáshoz. Fogyaszthatják, mind a várandósok, mind pedig a szoptató kismamák. A termék 3 éves kortól alkalmazható.
Tárolás:
Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2023. január