A szurokfű kiváló köhögéscsillapító, étvágyjavító és egyben idegnyugtató gyógynövény.
Felhasználási javaslat:
Egy evőkanálnyi natúr teához 2-4 dl vizet használunk fel.
Forrázat készítése virágokból, levelekből, füvekből, illóolajat tartalmazó termésekből(édeskömény, ánizs-termés)
A forrásban lévő vízzel leforrázzuk a teát, lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lehűtjük.
Főzet készítése gyökerekből, kérgekből, fás növényi részekből főzetet készítünk
A forrásban lévő vízhez a teát hozzáadjuk, az edényt lefedjük, majd lassú tűz mellett még 5-10 percig forraljuk, majd félrerakjuk, 15-30 perc után lehűtjük.
Áztatás készítése azokat a teákat, melyek érzékenyek a magasabb hőre, áztatással készítjük(csipkehús, fagyöngy).
A teát 6-8 óráig áztatjuk langyos vízben, majd felmelegítjük (de nem forraljuk).