Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi szükséges mennyiség többszörösét is képes előállítani. Ugyanakkor számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya. Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként is találhatunk róla írásokat. Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, és a bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj és a bőr erősítésére.
A biotin hiánybetegségének leggyakoribb tünetei:
A biotin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordul, de magasabb hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.
Összetevők:
csomósodást gátló anyagok: kalcium-karbonát, szilícium-dioxid, zsírsavak magnézium sói, talkum, térfogatnövelőszer: vízmentes dikalcium-foszfát, trikalcium-foszfát, tömegnövelőszer: mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, emulgeálószerek: térhálós nátrium-karboxi-metil-cellulóz, hidroxi-propil-metil-cellulóz, Nátrium-karboxi-metil-cellulóz, fényező anyag: polivinil alkohol, biotin, kaprilsav MCT olajból.
Hatóanyagok 1 tablettában:
Biotin 900 µg 1800% (NRV)
Adagolás:
Ajánlott napi 1 tabletta. A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl!
Tárolás:
A doboz gyermekek elől gondosan elzárva, száraz, hűvös helyen, sugárző hőtől és fénytől védve tartandó!
Származási hely: USA
Forrás: gyártó/forgalmazó 2022 április