Az A-vitamint, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból – az úgynevezett provitaminokból – a szervezetbenis képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
Az A-vitamin tartós hiánya hemeralopia, xerophtalmia, keratokonjunctivitis, keratomalacia és hyperkeratotikus vagy atrophiás bőr- és nyálkahártya-elváltozásokhoz vezethet. Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.
Az A-vitamin igazolt hatásai:
Összetevők:
csomósodás gátló (mikrokristályos cellulóz), retinil-palmitát, kukoricakeményítő, csomósodás gátló (magnézium-sztearát)
Hatóanyag:
A-vitamin (retinil-palmitát) 3000 ug (375 % RDA)
OÉTI engedélyszám: 14160 / 2014
Napi ajánlott mennyiség:
Napi 1 tabletta folyadékkal bevéve. A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen naptól védve tárolandó. A készítményt tartsa gyermekektől elzárva!
Figyelmeztetés:
Az étrendkiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2024. január