Enyhe görcsoldó és összehúzó hatású, hasfogó tulajdonságú. Fogyasztható idült vastagbélgyulladásban. Étkezési tea készítésére is alkalmas. Ilyenkor rövid ideig erjeszteni szokták. Társítható a szamóca és a fekete áfonya leveleivel.
Összetevők: szederlevél
A teakészítés ajánlati módjai:
- Virágokból, levelekből, füvekből álló teák esetén 1 csésze teához (2,5dl) egy csapott evőkanálnyi anyagot tegyünk, öntsük rá a forrásban lévő vizet, majd 5 perc után szűrjük le.
- Gyökerekből, kérgekből, termésekből és magvakból álló teák esetén 2,5dl forró vízben 5 percig főzzük az egy csapott evőkanálnyi növényi anyagot, majd leszűrjük.
- Egyéb növényi anyagokból vagy hőre érzékeny anyagból álló teákat 1 csapott evőkanál mennyiségben csészébe téve kézmeleg vízzel leöntjük, lefedjük és legalább 5 órás áztatás után leszűrjük.
A teakészítés ajánlati módja: 1.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Származási hely: Magyarország