A balzsamecet (vagy balsamic vinegar) egy eredetileg Olaszországból származó ecetfajta, amelyet a szőlőlé erjedése és érlelése során készítenek. A legismertebb balzsamecetek Modenai vagy Reggio Emilia tartományokban, Olaszországban készülnek, és hosszú érlelési folyamatoknak vannak kitéve - gyakran több évtizeden keresztül -, amelyek során az ecet sűrűsödik és gazdag, mély ízeket kap. Ezt a folyamatot tölgyfa hordókban vagy másfa hordókban végezzék, ahol az ecet elveszíti víztartalmát és sűrűsödik. Az érlelés során az ecet gazdag, mély és összetett ízű lesz. A balzsamecet egy édes-savanykás ízű ecet, karamelles jegyekkel, ami az érlelés során kialakul.
Az eredeti és minőségi balzsamecetek gazdag, mély ízekkel rendelkeznek, míg a kedvezőtlenül érlelt változatok kevesebb ízzel bírnak. Széles körben használják az ételkészítés során, és gazdag, mély íze miatt sokféle receptben és konyhában jól mutat. Az eredeti és minőségi változatokat érdemes választani, hogy élvezhessük az igazi balzsamecet ízét és minőségét.
A hagyományosan Modenához kapcsolódó balzsamecet a Pietro Coricelli kínálatban is megtalálható. A magyar háztartásokban is egyre jobban teret hódító ecet íze lágyabb, összetettebb a hétköznapi borecetekéhez képest. Saláták, rizottók, desszertek kellemes kiegészítője, használhatjuk krémek, öntetek készítésekor. A balzsamecettel készült ételek íze utánozhatatlanul élénkké és eredetivé válik.
Összetevők:
Borecet szőlősűrítmény, Színezék E150D, módosított keményítő,
Allergén:
Kéndioxid szulfid
Tápérték adatok 100g termékben:
Energia: 204 kJ/49 kcal
Szénhidrát: 11 g
- amelyből cukrok: 9 g
Fehérje: 1 g
Felhasználás:
A balzsamecet sokféle ételhez és ételkészítési módszerhez használható. Salátákhoz öntetként, grillezett zöldségekhez, húsokhoz és sajtokhoz egyaránt kiváló. Emellett a balzsamecetet gyakran használják desszertek, például fagylalt vagy gyümölcssaláta ízesítésére.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 április