A hántolt árpa vagy más néven árpagyöngy, gersli laktató leves- és főzelékbetét, de főzőkolbászok és édességek összetevője is lehet. A sólet elengedhetetlen “tartozékaként” is elhíresült és kihagyhatatlan a töltött káposztából. A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.
Összetevők:
hántolt árpa
Átlagos beltartalmi érték 100 g hántolt árpában:
Energiatartalom 1507 kj
Fehérje 10,6 g
Szénhidrát 73,0 g
Zsír 2,0 g
Összes rost 20,7 g
Vitaminok B1, B2, B6, niacin, pantoténsav, folsav
Elkészítés:
Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpát tehetjük levesbe: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom.