A búza a világ egyik legértékesebb és legnagyobb területen termesztett gabonaféléje. A legrégibb termesztett növények egyike. Termesztését már Egyiptom legrégibb emlékei igazolják. A búza élelmiszerkénti felhasználása főleg őrleményei formájában történik.
Felhasználási területe széles körű; nagyobbrészt kenyeret készítenek belőle, de a kenyéren kívül még számos sütő-, tészta- és cukrászipari felhasználási módja van.
Jelentőség, hatások
Összetevők: bio búza
(Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01, ellenőrizte: Biokontroll Hungária Kht.)
Tápanyagtartalom 100 g-ban:
Energiaérték: 1375 kJ / 329 kcal
Zsír: 2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 59,5 g
- amelyből cukor: 1 g
Rost: 10,6 g
Fehérje: 12,4 g
Só: 0,025 g
Felhasználása:
Mossuk meg a búzaszemeket, majd 45-60 perc alatt, 2,5-3-szoros vízben főzzük puhára. Fogyaszthatjuk köretként vagy hozzáadhatjuk salátákhoz és levesekhez levesbetétként.
Csíráztatásra is alkalmas.
Származási ország: Magyarország