RL-190, teljes kiőrlés... Rozskenyér vagy rozsos kenyér? Mi is a különbség?...Hogyan használjam? Benned is sok a bizonytalanság?
Íme a válaszok! A liszt kódjában az RL a rozslisztet jelöli. A különbség a rozs, illetve a rozsos kenyér között pedig a felhasznált rozsliszt mennyiségében rejlik. Ha 40% fölött van, akkor beszélünk rozskenyérről, míg 15-40% között rozsos kenyérről. Miért is jó a rozs? Miért válaszd a teljes kiőrlésű változatot? A rozs - főleg a teljes kiőrlésű rozsliszt - élelmi rost tartalma jótékony hatással van szervezetünk működésére.
Kalcium, B1-vitamin, E-vitamin, vas, mangán, kálium, magnézium, kalcium, foszfor és niacin tartalma is igen magas. A teljes kiőrlés miatt nem csak a rozsszem belsejében, hanem a héjában és a csírájában található tápanyagok is hasznosulni tudnak. Alacsony sikértartalma miatt nem célszerű tisztán rozslisztből kenyeret készíteni!
A tökéletes eredményért maximum 50-50%-ban keverd más lisztekkel! Keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban képes magába zárni, így a rozskenyér hosszabb ideig friss marad!
Összetevők:
teljesőrlésű rozsliszt*
*Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó.
Allergén:
Glutén
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 1410 kJ / 333 kcal,
Zsír: 1,6 g,
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g,
Szénhidrát: 65 g,
- amelyből cukrok: 5,2 g,
Só: 0,03 g,
Fehérje: 11 g
Felhasználás:
Kenyérsütéshez / tészták / sütemények készítéséhez.
Tárolás:
Száraz és hűvös helyen tárolandó!
Ellenőrzést végzi: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Forrás: gyártó/forgalmazó, 2023