A kókuszliszt szinte bármely diétába könnyen beilleszthető, számos előnyös tulajdonságának köszönhetően.
A kókuszliszt a friss kókusz húsából készül, melyet szárítás és zsírtalanítás után finomra őrölnek. Állaga hasonló a búzalisztéhez, azonban glutén- és laktózmentes. Alacsony szénhidráttartalmú, ideális kenyerek és péksütemények készítéséhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt, ugyanakkor kiváló fehérjeforrás. A magas rosttartalomnak köszönhetően elősegíti a jóllakottság érzését és hozzájárul a jó emésztéshez.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 1735 kJ / 413 kcal
Fehérje: 17,75 g
Szénhidrát: 28,8 g
- ebből cukor: 5 g
Zsír: 19,6 g
- ebből telített zsírsav: 17,3 g
Felhasználás:
Használhatjuk sütésen kívül levesek, szószok ízesítésére, sűrítésére, sőt, vízben elkeverve ízletes, magas fehérje- és rosttartalmú italt kapunk. Tejes gyümölcsturmixok készítésére is alkalmas. A kókuszliszt kiváló kiegészítője lehet a csokis-déligyümölcsös összetevőjű ételeknek, kihangsúlyozza a csokoládé és a vanília ízét, valamint reggelire a müzlire is szórhatjuk. Bár egyes süteményeknél és a palacsintáknál teljes mértékben helyettesítheti a búzalisztet, de legtöbb esetben érdemes más lisztekkel keverve használni. Ha 100%-ban szeretnék kókuszlisztet használni, adjunk egy tojással többet a receptben szereplő mennyiséghez képest, így a sütemény kevésbé morzsálódik! Ha teljes mértékben kókuszlisztet használunk, a búzaliszttel összehasonlítva rövidebb ideig kell sütni.
Forrás:gyártó/forgalmazó 2017 március