A durumbúza - másnéven keménybúza vagy üvegbúza - lisztjét elsősorban száraztészták, készítéséhez használják. Durum darának is nevezhető a nagyobb szemcsemérete miatt.
A durumbúza lisztje sárga festékanyagot (béta-karotin) is tartalmaz, ezért az ebből készült tészta tojás hozzáadása nélkül is sárga. Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel, nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető. Magas tápértékű, élettanilag kiváló minőségű liszt, mivel szénhidráttartalma fokozatosan emeli meg és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így biztosítja a kellemes közérzetet, a jó szellemi és fizikai kondíciót.
A durumliszt a durumbúza nevű búzafajtából készül. Makarónibúzának is nevezik, mert főként száraztészta készül belőle. Magas fehérjetartalma miatt a tésztagyártás során nélkülözhető a tojás. A durum tésztaliszt a sima lisztnél alacsonyabb "hamu" tartalmú liszt.
A gabona héja örléskor belekerül a lisztbe a leggondosabb tisztítás ellenére is, ezt nevezik hamutartalomnak. Mivel teljesen 100%-os tisztaságúra nem tudják letisztítani a lisztet, ezért kerül bele a lisztbe a héjból is.
Tápanyagtartalom (100g-ban)
Energiaérték 1406 kJ / 336 kcal
Fehérje 10,71g
Szénhidrát 74,44g
Zsír 0,85g
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Gyártó:
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.