A köles a perjefélék családjába és a kölesformák alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. Az emberiség már a kőkorszak óta ismeri és termeszti. Mezopotámiából származik, onnan jutott el a Föld további részeire, Európába is, majd a 16. században a spanyolok és portugálok által Amerikába.
A köles könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező gabona. Tele van ásványi anyagokkal, melyek erősítik az immunrendszer, szépítik a hajat, és a körmöket. Erősítik a csontokat, a fogakat, valamint a fogzománcra is jótékony hatással vannak. Fehérjében gazdag, így vegetáriánusok számára is kiváló táplálék.Kitűnő forrása a magnéziumnak, amely ásványi anyag több, mint 300 enzim működésében vesz részt, többek között a glükóz és inzulin szekrécióért felelős enzimekében is, így fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében.
A Természet Áldása kölesliszt halványsárga színű, édeskés ízű. Kenyerek, kásák és levesek összetevője lehet. Hüvelyesekből készült liszttel keverve értékes fehérjeforrást jelent.
Összetevők:
köles
Tápérték (Kcal): 382
Felhasználás:
A Természet Áldása hántolt kölesből készíthetünk köleskását, vagy akár ha előre megfőzzük, kitűnő reggelire is összekeverve gyümölcsökkel, joghurttal, olajos magokkal, mézzel. Egészségesebbé és változatosabbá tehetjük az ebédeket, vacsorákat, ha köretnek kölest készítünk, de akár salátába, rizottóba, levesekbe, egytálételekbe, valamint egyes desszertekhez is kiváló.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 július