Az aztékok által nagy becsben tartott mag esszenciális aminosavakban gazdag konyhai alapanyag, ezért bátran ajánljuk a vegetáriánusoknak is. Fantasztikus beltartalmi értékei miatt kaphatott helyett a szuper élelmiszerek között. Nagyszerűen támogatja a diétát, hozzáadásával az ételek rostokban gazdagok lesznek.
A dél-amerikai őslakosok életében hatalmas szerepet töltött be ez az apró mag. A maják feljegyzései bizonyítják, hogy már ie. 3500-ban is ismerték. Az aztékok étrendjének is oszlopos tagja volt a bab és a kukorica mellett. Olaját kipréselték, arcukra és testükre festék alapanyagaként használták. A hódítók úgy vélték, hogy ha az ültetvényeket kiírtják, az egész népet leigázhatják. Ez majdnem ennek az értékes növénynek a teljes eltűnéséhez vezetett. Elnevezése a chian szóból eredeztethető, melynek jelentése olajos. A rövid törzsű növénynek hosszúkás levelei és liláskék virágai vannak, melyek a nyár közepétől szeptemberig nyílnak. Ekkor érnek meg az apró magok is a közel három méter magas fákon, melyeket egy légycsapóra hasonlatos eszközzel tudják kiütni a virágokból.
A chia magot használjuk olyan ételekhez, amelyeket a lenmag alapanyaggal is készítenénk. A magok felszívják a vizet és finom gélt képeznek. Megnövelik az ételek tömegét, kiválóan sűríthetjük vele főzelékeinket, leveseinket. Nagyon ízletes és rostban gazdag fogások készíthetőek a felhasználásával. Rágcsálnivalóként, darálva és az ételekre szórva is megállja a helyét. Semleges íze miatt nem csak az édes, hanem a sós ételekhez is fenomenális. A különböző pépek, zselék, pudingok a chia maggal elegyítve lesznek tökéletes ízűek. A magok csíráztatásával még tartalmasabbá teheti a szendvicseit, salátáit is. A menták családjába tartozó növény magjai fantasztikus beltartalmi értékekkel bírnak.
Könnyen tárolhatjuk, egyáltalán nem avasodik meg, minőségét évekig képes megőrizni.
Összetevők:
100% chia mag (Salvia Hispanica)
Átlagos tápérték 100 g-ban:
Energia: 1832 kJ/ 444 kcal
Zsír: 31,1 g
- amelyből telített zsírok: 3,8 g
- amelyből többszörösen telített zsírok: 24,2 g
- Omega-6: 5,7 g
- Omega-3: 18,5 g
Szénhidrát: 4,5 g
- amelyből cukrok: 0,8 g
Rost: 31,4 g
Fehérje: 21,2 g
Só: 0,01 g
Forrás:gyártó/forgalmazó 2015.szeptember