Barnarizsnek a hántolatlan rizsszemet nevezik. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40000 fajtája ismert. Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát és a B-vitamin-tartalma.
Az indiai származású basmati rizs a legízletesebb rizs. Csak kézzel aratható, ezért drágább a többi rizshez képest. Az olcsó basmati rizzsel vigyázzunk, mert az valószínűleg basmati típusú rizs, amit sajnos nem megfelelően tűntetnek fel a csomagoláson.
Jelentőség, hatások:
Összetevők:
basmati barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték 1548 kJ / 370 kcal
Zsír 2,9 g
- amelyből telített zsírsavak 0,6 g
Szénhidrát 73,8 g
- amelyből cukor 1 g
Rost 3,5 g
Fehérje 7,9 g
Só 0,0025 g
Felhasználás:
Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Elkészítése:
jól mossuk meg a szemeket, lábasban két-, két és félszer annyi vizet öntsünk alá (egy csésze rizshez tehát két-, két és fél csésze vizet). Lassú tűzön főzzük, 30-40 percig. A főzési idő elteltével zárjuk el alatta a lángot, vagy húzzuk le az edényt, és a lábas tetejére tegyük konyharuhát, így hagyjuk tovább puhulni.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Pakisztán